Nueva sede del Institut Català de la Cuina en el Campus de l'Alimentació de la Universitat de Ba

30-09-2014

La Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG) ha posat en marxa una nova seu al Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB), ubicat al Recinte Torribera de Sta. Coloma de Gramenet. La nova oficina, que ja es troba operativa des d'aquest mes de setembre, coordinarà totes les iniciatives conjuntes d'investigació científica que porten a terme la universitat i l'Institut al voltant de la cuina catalana.

 

La presentació de la nova seu s'ha fet aquest dilluns en el marc d'un acte institucional en el que han participat Xavier Roigé, degà de la Facultat de Geografia i Història de la UB; Màrius Rubiralta, director del Campus de l’Alimentació de la UB; la regidora d'Economia, Innovació i Universitat de Santa Coloma de Gramenet, Lídia Guinart; Pepa Aymamí, directora general de la FICCG, i Xavier Mestres, president d'aquesta fundació. També han assistit més d'un centenar de professionals de la restauració i altres representants del món econòmic i universitari.

 

Durant la presentació, Màrius Rubiralta ha manifestat que "la incorporació de la FICCG dóna valor afegit a nivell acadèmic i científic al Campus" que presideix. Xavier Roigé, per la seva part, ha assenyalat que la universitat cada cop li dóna més importància als temes alimentaris, atès que "són un element central de la nostra cultura i un element econòmic de primera magnitud". Lídia Guinart ha afegit que "la cuina és cultura, patrimoni, coneixement i quotidianitat" i també un sector estratègic per a la ciutat que representa.

 

El president i la directora general de la FICCG, Xavier Mestres i Pepa Aymamí, han explicat els principals projectes que ha posat en marxa l'Institut durant els darrers anys i han destacant especialment la candidatura Cuina Catalana Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat que pretén aconseguir el reconeixement internacional de la UNESCO en la modalitat de bones pràctiques. Aymamí  també ha indicat que per l'Institut "és un honor formar part del Campus de l'Alimentació", tot i que amb la UB "mantenim relacions intenses des de fa molts anys i hem desenvolupat plegats diversos projectes".

 

Els al·lergògens als restaurants

 

La primera acció de la FICCG al Campus de l'Alimentació ha estat presentar a tots els professionals de la restauració i l'alimentació que han assistit a l'acte un tema que preocupa a tot el sector i del qual gairebé ningú en parla, com és la entrada en vigor d'un nou reglament de la Unió Europea (l'1169/2011) que obliga a tots els restaurants a informar als seus clients sobre la presència d'ingredients al·lergògens en els plats elaborats de consum final.

 

El nou reglament, que entrarà en vigor el proper 13 de desembre, unifica  tota la normativa de la Unió en matèria d’etiquetatge d’aliments i també, com és el cas dels restaurants, dels aliments que es presentin sense envasar per a la venda als consumidors finals i a les col·lectivitats. A partir de la data mencionada tots els restaurants hauran de facilitar aquesta informació alimentària als consumidors si no volen ser sancionats.

 

El nou Reglament 1169/2011 també preveu que els estats membres de la UE establiran normes específiques sobre com s'ha de facilitar aquesta informació als consumidors. En aquest sentit cal dir que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària està a punt d'aprovar un Reial Decret que preveu que la informació sobre al·lergògens en els restaurants es pugui facilitar de forma escrita o oral. En aquest darrer cas, l’operador haurà de tenir la informació disponible també per mitjà escrit o electrònic.

 

Sobre la nova normativa europea i la seva aplicació al nostre país han parlat Alfons Vilarrasa, director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i Victòria Castell, responsable del Comitè Científic Assessor d'aquesta agència, que han explicat a tots els restauradors congregats al Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona com s'aplicarà aquesta nova normativa.

 

Nova eina per detectar els a·lergògens

 

Durant la presentació de la nova seu de la FICCG a la UB, també s'ha donat a conèixer Restalergia, una eina per als professionals de la cuina i la restauració que ajuda a detectar i gestionar els al·lergògens i les intoleràncies alimentaries i facilita la informació al consumidor final. Restalergia és una aplicació web que neix per donar resposta a la necessitat generada pel Reglament 1169/2011 de la UE, que afecta d'una forma especial a tot el sector de l'hostaleria i la restauració.

 

Aquesta nova aplicació web ajuda als restauradors a crear cartes d'al·lergògens i intoleràncies alimentàries. Tanmateix, els hi facilita el correcte compliment de la llei, els ajuda a estalviar temps i despeses en la gestió de les cartes d'al·lergògens, i els hi evita possibles sancions administratives i/o penals. L'aplicació funciona d'una forma ràpida i senzilla. La presentació d'aquesta nova eina l'ha fet Guillem Torres, CEO de Restalergia, i la doctora Teresa Garriga, especialista en al·lergologia de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron. El doctor Gaspar Rosselló, Vicerector de Política Acadèmica i Qualitat de la Universitat de Barcelona, ha tancat l'acte.